Paardenmelk is van alle melksoorten van onze huisdieren het meest met de menselijke moedermelk te vergelijken. Het gehalte aan eiwit, melksuiker (=lactose) mineralen en sporenelementen komt ongeveer overeen. Het ijzer- en vitamine C gehalte van de paardenmelk is hoger. Het lagere vetgehalte is onder voedingsfysiologische gezichtspunten eerder positief te beoordelen. Daarbij zijn de vetzuren grotendeels meervoudig onverzadigd.
  Merrie Vrouw Koe Schaap Geit Kameel
Eiwit 2,1 1,5 3,5 5,2 3,8 3,6
Vet 1,3 4,0 3,4 6,2 4,1 2,5
Melksuiker 6,3 6,9 4,6 4,2 4,4 5,0
Reststoffen 0,4 0,3 0,8 1,9 1,9 0,7
Het calciumgehalte bedraagt 0,11% en het fosforgehalte is 0,06 %. Verder bevat paardenmelk een keur aan vitaminen die betrokken zijn bij de vorming van nieuwe huid (Vitamine A) , het bestrijden van ontstekingen (Vitamine B12) oxidatie vermindering van de stofwisseling (Vitamine C) en de beroemde vitamine E die ook wel de actiefste biologische vitamine genoemd wordt en die in verbinding met andere vitaminen de strijd aanbindt met vele huidproblemen.

samenstelling - werking - gebruik - onze paarden - contact/info - homepage